Burgemeester Doret Tigchelaar van de gemeente Wierden ontvangt in de raadzaal als één van de eersten het werkboek burgerschap.
Er is geen werkboek over burgerschap in Nederland te vinden dat zo compleet, praktisch en uitdagend is dan het werkboek burgerschap van stichting Vredeseducatie & OAB School in Balans. Het boek past volledig binnen de richtlijnen van de Onderwijsinspectie wat betreft basisvaardigheden burgerschap. Naast het werkboek is er ook een uitgebreide handleiding voor de leerkracht/docent; ramvol weetjes, afbeeldingen, filmpjes en powerpoints/prezi's geven verdere inzicht in toepassing van het werkboek.
Het werkboek gaat over schoolcultuur, identiteit, solidariteit, macht & inspraak, maatschappelijke betrokkenheid & maatschappelijke vraagstukken, diversiteit, vrijheid & gelijkheid, omgaan met verschillen & conflicten én democratische cultuur. Onderwerpen als grondwet, vooroordelen, herdenkingen, democratie & dictatuur, politieke partijen, kinderrechten, geloven, nepnieuws en gevoelens van spiegelneuronen zijn enkele onderdelen van het werkboek.
Naast het werkboek is er dus een volledig uitgewerkte handleiding met achtergrondkennis over het onderwerp welke op een pagina wordt weergegeven. Als een pagina over - bijvoorbeeld - grondwet gaat, vindt u in de handleiding allemaal achtergrondkennis, filmpjes, afbeeldingen over de grondwet. Elke pagina heeft achtergrondkennis! Een 'must have' voor scholen in het Primaire (Speciaal)Onderwijs & Voortgezet (Speciaal)Onderwijs en MBO kader1-2 (Welke gelijk is aan V(S)O.)
Het praktische gedeelte ziet er als volgt uit:
Om een voorbeeld te geven van een kennispagina, klik hier
Elke school ontvangt éénmalig een unieke code welke toegang geeft tot de kennisbronnen van elke pagina. Deze code is een specifieke schoolcode voor alle leerkrachten en is gekoppeld aan de werkboeken. U dient dan ook minimaal 20 werkboeken af te nemen om een code te ontvangen. Deze code blijft gekoppeld aan de school zolang de school jaarlijks minimaal 20 boeken afneemt.